Alle ins en outs over de APK

15 Aug Door Genio-automotive.nl

Alle ins en outs over de APK (Algemene Periodieke Keuring)

Iedere automobilist moet, in de meeste gevallen, jaarlijks een APK laten uitvoeren, oftewel een algemene periodieke keuring. Maar wat houdt een APK precies in en waarom is de keuring verplicht? Lees het allemaal in dit blog.

Wat is de APK en wat is het doel van de keuring?

De APK is een wettelijk verplichte keuring voor alle auto’s die in Nederland rondrijden. De reden van de verplichting is dat de overheid wil dat er alleen veilige en betrouwbare auto’s op de wegen rijden. Wanneer een auto niet goed is onderhouden of technische gebreken heeft kan het voertuig een gevaar op de weg vormen voor andere bestuurders en weggebruikers.

Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat er auto’s rondrijden met remmen die niet goed functioneren of verlichting die niet werkt. En wat te denken van versleten banden waardoor de remweg langer is… niet echt veilig! Wat dat betreft is het in ieders belang dat de APK wordt uitgevoerd, vandaar de verplichting.

Wat wordt er gekeurd tijdens de APK?

Er wordt naar verschillende aspecten gekeken op het gebied van verkeersveiligheid en milieueisen. De APK-keuring heeft niet alleen te maken met de veiligheid van de auto, maar ook met de impact van het voertuig op milieu.

Als auto’s veel schadelijke stoffen uitstoten, heeft dat een nadelig effect op ons milieu en gaat de luchtkwaliteit achteruit wat weer nadelig is voor onze gezondheid.

Enkele voorbeelden van aspecten die tijdens een APK aan bod komen, zijn:

  • Het remsysteem
  • De schokdempers
  • De dikte van het profiel op de banden
  • De uitstoot van schadelijke stoffen
  • De verlichting
  • De signalering
  • Controle op de carrosserie op een roest en schade die de veiligheid van het voertuig negatief kan beïnvloeden
  • Controle op de gordels

Wat als blijkt dat je auto niet door de APK-keuring komt?

Dan moet je de benodigde reparaties laten uitvoeren zodat je auto wel goedgekeurd kan worden. Het is gebruikelijk dat reparaties pas na overleg met de klant worden uitgevoerd.

Als je een oude auto hebt is het verstandig om advies te vragen of de auto de reparatiekosten waard is of dat je beter een nieuwe occasion kunt uitzoeken.

Wat als je jouw auto niet of te laat, laat keuren?

Dan loop je het risico op een forse boete. Het is dus absoluut aan te raden om je auto op tijd voor een APK-keuring bij de garage te brengen. Het is overigens goed om te weten dat je de APK al twee maanden voor de vervaldatum kunt laten uitvoeren. In dat geval blijft de oorspronkelijke keurdatum staan en wordt hij met een jaar verlengd. Het is overigens niet zo dat iedere auto jaarlijks APK gekeurd moet worden. Informeer bij de garage wat voor jouw auto van toepassing is.